Welke druktechnieken gebruik je?

Er bestaan verschillende manieren van artikelen bedrukken. Natuurlijk heb je de traditionele manier van bedrukken op papier, zoals een flyer drukken of posters printen. Het gaat in dit artikel om het bedrukken van materialen zoals pennen, t-shirts en noem maar op.

Druktechnieken

De beste druktechniek hangt af van het soort materiaal. Zo heb je bijvoorbeeld de lasergravure, een techniek dat gebruik maakt van een laserstraal. Dit is een zeer zorgvuldige manier van bedrukken en wordt voornamelijk toegepast op metalen. Hiermee kan je bijvoorbeeld je bedrijfslogo op een materiaal met speciale laklaag zoals (luxe) schrijfwaren bedrukken.

Er zijn nog veel meer andere technieken die men kan gebruiken, zoals de zeefdruk die voornamelijk op stoffen wordt gebruikt. Maar ook de tampondruk, een techniek die op kunststof en (nep)leer wordt gebruikt. Voor flexibele materialen wordt veelal de transferdruk gebruikt, zoals bij caps en tassen. Borduren toegepast op textiel zoals een poloshirt.

Er bestaat ook nog zoiets als een blinddruk, dat gebruikt maakt van warmte om bijvoorbeeld een logo op een agenda te drukken. De sticker wordt voornamelijk gebruikt bij geschenkverpakkingen. Deze wordt bedrukt met verschillende kleuren op een witte of doorzichtige sticker.